Onze geschiedenis

Onze geschiedenis

Ons begin

Op 8 november 1999 werd Residentie Moretus opgericht op de Plantin- en Moretuslei 134, 2018 Antwerpen na een overname van het toenmalige Domenica. Residentie Domenica had destijds 33 bewoners, in een gebouw dat zéér dringend aan renovatie toe was! Residenten verhuisden intern van het ene verdiep naar het andere en ook nog eens tussen de verschillende kamers op de gang. Dit alles gebeurde tot dan op de 3 eerste verdiepingen op de Plantin- en Moretuslei. Er diende dus dringend orde op zaken gesteld te worden, en vernieuwingswerken werden na de overname dan ook onmiddellijk aangevat!

 

Verbouwen

Tot april 2000 duurden deze werken nog verder, en in april 2000 zouden alle residenten eindelijk van al het stof verlost zijn op de eerste 3 verdiepingen. In mei 2000 wordt Domenica dan uiteindelijk officieel failliet verklaard, al hebben wij daar destijds weinig hinder van ondervonden. De werken van de 4de verdieping worden uiteindelijk aangevat en zullen nog het hele jaar verder duren...

 

Op 1 juli 2001 wordt het vierde verdiep opengesteld voor de bejaarden, zodat wij stapje per stapje steeds meer bejaarden in onze instelling zullen kunnen huisvesten. Zoals sommigen misschien nog weten waren de eerste mensen reeds aan het verhuizen terwijl de laatste likjes verf en de laatste schroefjes nog geplaatst werden...

 

Bijna...

In 2002 besloten we om het vijfde verdiep zelf te laten renoveren zodat het gebouw zijn maximale capaciteit kon benutten. We zouden uiteindelijk onze 98 residenten een warme thuis kunnen geven, na een turbulente periode!

 

Onze brandvergunning blijkt niet meer geldig in het huidige gebouw. We zullen dus eens te meer onze creativiteit moeten aanspreken aangezien de vergunning van de Vlaamse Gemeenschap vervalt eind 2005 in het gebouw.

 

Na deze turbulente periode van bijna vier jaar  besloten we om een andere locatie te zoeken en dus ook onze eigen weg te gaan: We zouden gaan bouwen!

 

Een nieuw begin

Na veel zwoegen en zweten, tellen en tekenen, denken en uitmeten is het op 18 april 2004 een feit... De werken voor het nieuw woon- en zorgcentrum zijn van start gegaan. 

 

Bouwen

Het rust- en verzorgingstehuis zou in 2 fasen worden opgetrokken: de eerste fase omvat de kant van de Grote Steenweg. Hier zullen 112 woongelegenheden gevestigd worden, verdeeld over een gelijkvloers en vijf verdiepingen.

 

Op 30 september 2005 zou deze eerste fase klaar moeten zijn...  Zo gezegd, zo gedaan!   

 

De tweede fase omvat de kant van de Lange Pastoorstraat, al houden we dit voor de toekomst. De verhuis van onze 98 residenten zou al een klus op zich blijken!

 

Opening

Op 12 oktober 2005 staat er voor Residentie Moretus én zijn bewoners dan een heuse taak te wachten: alle 98 residenten en hun inboedel verhuizen op 1 dag, aangezien exploitatie niet mag op 2 verschillende locaties! Vele uren en dagen voorbereiden, vele uren werken, vele helpende handen en veel begrip voor de hectische dagen ervoor en erna hebben ervoor gezorgd dat dit alles toch tot een goed einde is gebracht...

Na de verhuis, de aanpassingsproblemen, de weg terug zoeken en dergelijke bevinden we ons nu op de Grote Steenweg 185 in Berchem... en niet meer met 33 residenten van in 1999 maar met 112 in 2005, die wij allen een zo goed mogelijke verzorging wensen te geven. De zorgen die ze nodig hebben, en de zorgen die ze verdienen!

 

Stap 2

Sedert 1 oktober 2008 werd 2de fase, bestaande uit kelder, gelijkvloers en 3 verdiepingen, in gebruik genomen. Deze 2de fase zal plaats bieden aan 17 extra bewoners.

 

Stap 3

In oktober 2011 gaat uiteindelijk het laatste gedeelte open. Als bij toeval konden we een stuk grond kopen net naast Residentie Moretus aan de steenwegzijde. De totale capaciteit van het woon- en zorgcentrum zal plaats bieden aan deze 150 rusthuisbewoners, samen met extra administratieve kantoren, een opleidingsruimte voor het personeel, 3 restaurants, een eigen keuken, een eigen technische dienst,...

 

Uitbreiding

Een heel nieuw concept binnen Residentie Moretus, maar onafwendbaar door de vraag en het groeiende idee van een volwaardig Woon- en Zorgcentrum breidt het aanbod verder uit. Aan de achterzijde van de het bestaande complex wordt in 2012 een grond aangekocht. De bestaande constructies worden weggenomen en er komt een heel nieuw complex van assistentiewoningen.

 

In juni 2014 opent Park Kemmelberg zijn deuren. Dankzij het moderne karakter, in combinatie met de zorgondersteunende hulp blijkt ook dit een noodzaak te zijn waar veel vraag naar is. 

 

Meer informatie vind je op de website van Park Kemmelberg www.parkkemmelberg.be

In december 2017, heeft Armonea de overname en uitbating overgenomen van Residentie Moretus en Park Kemmelberg.

  

 

 

 

 

 

Webdesign by

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x